Benvingut a Beabà
Cercar notícies :
Inici Entrar/Crear compte Notícies Notícies per temes Enllaços Enviar notícies Col·laboracions

Cercar autors, obres...





Cerca avançada

  
Presentació de Quan anàvem a estudi, a Ascó
Divendres, 13 d'abril del 2007 (0:00:00)
Tema: Presentacions de llibres, revistes
Image 
El proper divendres 20 d'abril, a les 19:30, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament d'Ascó, es presentarà el volum 7 de la col·lecció La Galvana, que edita l'Associació Cultural Lo Llaüt i que porta per títol Quan anàvem a estudi.

El llibre és un recull de fotografia antiga sobre l'evolució de l'escola d'Ascó duta a terme per
Biel Pubill i Josep M. Raduà.

La presentació anirà a càrrec del professor d'etnologia de la Universitat Miguel Hernández, Jordi Ferrús i Batiste.


QUAN ANÀVEM A ESTUDI
Nova publicació de fotografia antiga a Ascó
 
ASCÓ.- Properament i coincidint amb la Festa de Sant Jordi, apareixerà una publicació de fotografia antiga que porta per títol QUAN ANÀVEM A ESTUDI. Aquest recull d’imatges, que s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, ha estat preparat per Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra, i en aquesta ocasió, la temàtica gira al voltant del món de l’escola.
 
QUAN ANÀVEM A ESTUDI és el setè volum de la col·lecció “La Galvana” que va estrenar-se a l’abril del 2001 amb L’Ascó d’ahir i que va tenir continuïtat l’any 2002 amb Faldetes i calçons, l’any 2003 amb Garba de feines, l’any 2004 amb A misses dites, l’any 2005 amb Sant Antoni mos guardo! i l’any 2006 amb Ascó a l’envelat. En cadascuna de les publicacions s’ha volgut recuperar el patrimoni fotogràfic asconenc, i dins del possible, conèixer més i millor l’Ascó dels nostres avantpassats. I per això, en cada ocasió s’ha centrat la recerca en aspectes concrets. Així, si a L’Ascó d’ahir es pretenia mostrar l’evolució paisatgística i la fesomia del poble, a Faldetes i calçons l’excusa era veure, a través del vestit i de la seva evolució, com era la forma de viure dels iaios i reiaios. Amb Garba de feines es va fer una pinzellada de les ocupacions, un factor que, sens dubte, aporta abundant informació antropològica de qualsevol societat.  A misses dites va servir per aplegar aquelles activitats i manifestacions lúdiques, festives o parroquials vinculades al calendari religiós. Finalment, si Sant Antoni mos guardo! ens convidava a fer una mirada als elements que conformen una de les festes més arrelades del calendari asconenc, Sant Antoni, Ascó a l’envelat aplegava imatges de la festa major, en aquest cas, d’estiu.
 
QUAN ANÀVEM A ESTUDI manté l’estil dels anteriors. Centra el protagonisme en les fotografies. Conscients del poder de la imatge, els autors volen atorgar-li el paper protagonista, relegant el text a recurs que serveix per contextualitzar-la. Cadascuna ofereix molta informació a partir d’un peu de foto que ajuda a situar la fotografia a l’època.
 
QUAN ANÀVEM A ESTUDI és un recull de més de setanta fotografies que repassen l’evolució de l’escola d’Ascó des de finals de segle XIX fins a l’actualitat. Les imatges van acompanyades d’un peu de text on es contextualitza cada fotografia i es fa un repàs a diferents indrets del poble on hi va haver escoles, s’esmenten alguns dels mestres que van deixar empremta durant el seu període d’exercici a Ascó, s’explica l’evolució del material i els canvis pedagògics en aquest espai de temps, es recullen alguns jocs i esbarjos i s’expliciten algunes de les celebracions i activitats que s’han fet al centre i que s’han projectat al poble (Dijous Jarder, representacions de teatre, festivals, sortides...).
El recull, tot i ser local, de ben segur que us transportarà a la vostra infantesa, i recuperareu records arraconats d’aquelles hores de quan s’anava a costura o a estudi.
 
La recerca ha permès reproduir una fotografia de l’escola de monges de la Consolació de finals de 1890. A aquesta l’acompanyen nombroses imatges del primer terç de segle passat i una bona mostra de grups escolars fins els anys setanta. Anecdòticament cal destacar que al llibre hi trobem una fotografia del curs 2006/07, i és que els autors no han volgut deixar passar l’oportunitat per retratar, mai millor dit, els nenes i nenes que avui fan l’escola d’Ascó.
 
Cal esmentar la participació de la quarantena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n més de tres-centes cinquanta, i que han fet possible tirar endavant la publicació.
 
De QUAN ANÀVEM A ESTUDI se n’ha fet una edició de 650 exemplars. L’edició, que va a càrrec dels propis autors, compta amb el suport econòmic de l’Associació Cultural “Lo Llaüt”, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, els Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de les Terres de l’Ebre, Caixa Tarragona, “La Caixa” i l’Ajuntament d’Ascó.
 
La presentació del llibre anirà a càrrec de l’antropòleg d’Ascó i professor d’Etnologia a la Universitat de Castella La Manxa, Jordi Ferrús i Batiste. Això serà el divendres 20 d’abril a les 19’30 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.
 
Per qualsevol comentari o aclariment podeu adreçar-vos a:
Biel Pubill - Tel. 977 40 57 85 - bpubill@wanadoo.es
Josep M. Raduà - Tel. 977 40 59 91 // 686 29 74 27 - jmraduaserra@hotmail.com
 
BIEL PUBILL i SOLER
BIEL PUBILL i SOLERJOSEP M. RADUÀ i SERRA


FITXA TÈCNICA DEL LLIBRE:
 
Títol:  QUAN ANÀVEM A ESTUDI
 
Autors: Biel Pubill i Soler – Josep M. Raduà i Serra
Edició: 1a. edició, 1a. impressió
Col·lecció: La Galvana - 7
Descripció: 72 pàgines amb il·lustracions, 23 x 17 cm
Enquadernació: cartoné
Impressió: Gràfiques del Matarranya, Calaceit
Tiratge: 650 exemplars
Preu: 10 euros
ISBN (13): 978-84-611-5892-8
ISBN (10): 84-611-5892-X

 
Enllaços relacionats
· Més sobre Presentacions de llibres, revistes


Notícia més llegida sobre Presentacions de llibres, revistes:
Presentació de La tempesta, d'Albert Roig, Premi de Poesia dels Jocs Florals de


Opcions

 Versió per a imprimir Versió per a imprimir


Temes Associats

Novetats editorials, discogràfiques...

Ho sentim, els comentaris no estan activats per a esta notícia.
L'elaboració d'esta pàgina ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes per a la creació o renovació de pàgines web sobre literatura catalana l'any 2006.

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pàgina Generada en: 0.05 Segons